Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Προορισμοί

  • Συνεργάτες και φίλοι του offroader μοιράζονται μαζί μας εμπειρίες από τα ταξίδια τους. Απολαύστε διαδρομές και πάρτε ιδέες...
  • 1

Οδοιπορικό στην Αλβανία

alt Ήταν πρόκληση, για μια ακόμη εμπειρία και τόσο ενδιαφέροντα προορισμό, που όταν ακούσαμε την ιδέα, δεν διστάσαμε καθόλου. Υπήρχαν πολλά θετικά στο όλο εγχείρημα πρέπει να πούμε. Οδηγός (Έλληνας) που είχε καταγραμμένες της διαδρομές από πριν, κλεισμένο το ξενοδοχείο, μεγάλη παρέα από 7 αυτοκίνητα 4Χ4, σύνολο 14 άνθρωποι.

Τα ρεζερβουάρ γέμισαν και ψωνίσαμε τρόφιμα για το μεσημεριανό μας από το Καλπάκι (Ν. Ιωαννίνων). Μπήκαμε γύρω στις 10 π.μ. από την Κακαβιά. Στη πλευρά της Αλβανίας υπάρχει ALPHA BANK για την αλλαγή λίγων euro με Lek. Όλοι οι εργαζόμενοι στο τελωνείο μιλούσαν ελληνικά εκτός από την όμορφη κυρία στο ταμείο η οποία εισέπραττε από 1 euro είσοδο στη χώρα. Στα πρώτα 13 Km κάναμε αριστερά προς Zervat - Bularat - Bodrishte - Kerre (Ζερβάτι - Βουλιαράτες - Βοδίστρα - Κρά) είναι όλα ελληνόφωνα χωριά. Τα πρώτα πολυβολεία - Bunkers (εγκαταλελειμμένα) τα συναντήσαμε εδώ. Ο δρόμος ήταν χώμα μέτριας βατότητας μέσα σε ορεινούς όγκους σαν τα τοπία της Ελλάδας. Μετά το Κρά όμως άρχισαν τα ?μπωφόρ?, μέσα από ρέματα και γκρεμίλες που αποτελούσαν τον οδικό άξονα μέχρι το Janicat (Γιαννητσάτι) όπου ξανάστρωσαν τα πράγματα. Οι κάτοικοι μας ρωτούσαν αν ήμασταν εργολάβοι και ήρθαμε να φτιάξουμε το δρόμο. Περάσαμε το Cercivice (Θεολόγο) και καταλήξαμε στη Dhiver (Δίβρη) όπου στο καφενείο μας πρόσφεραν τσίπουρο και από τα σπίτια τους τυρί, ελιές και ντομάτες. Βάλαμε και τα δικά μας και έγινε ένα καλό τσιμπούσι.

Δίβρη

 

Βενετσιάνικος Πύργος Βουθρωτό

Μεσαιωνικό κάστρο Βουθρωτό

Στη συνέχεια περνώντας από τη Memoraq (Μεμοράχη), Pllake (Πλάκα), Vrina (Βρίνα) κατευθυνθήκαμε πάλι από χωμάτινες διαδρομές προς το Butrint (Βουθρωτό) αρχαία ελληνιστική πόλη, απέναντι από την Κέρκυρα, ενταγμένη στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco και πάνω στον ομώνυμο υδροβιότοπο. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα φυσικά και αρχαιολογικά της μνημεία. Ακρόπολη, αρχαίο θέατρο, ρωμαϊκά λουτρά, αγορά, γυμνάσιο, βαπτιστήριο, μεσαιωνικό κάστρο, περιτοίχιση και πολλά άλλα.

Ασκληπιείο Βουθρωτό Αρχαίο θέατρο Βουθρωτό

Θα σας εντυπωσιάσει ακόμη και το ferry που σε περνά απέναντι σε ένα κανάλι 100 μ. απόσταση. Μια πλατφόρμα ξύλινη πάνω σε τετράγωνα μεταλλικά ?μπαλόνια? που χωράει τέσσερα αυτοκίνητα και μετακινείται με συρματόσχοινα από τη ξηρά. Μοναδικό. Από τα σύνορα μέχρι εδώ η απόσταση ήταν περίπου 60 Km.

 

Ferry

Ferry

Αργυρόκαστρο

 

Στη συνέχεια μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων της κακιάς ώρας περάσαμε από τα Ksamil (Εξαμίλια) και καταλήξαμε για διανυκτέρευση στους Sarande (Αγ. Σαράντα). Άλλα15 Km. Το ξενοδοχείο μας αρκετά καλό (Grand hotel Saranda), με φυλασσόμενο parking, σε μια πόλη που είναι από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Εστιατόρια, ταβέρνες, bar και ένας πολύ όμορφος παραλιακός πεζόδρομος γεμάτος μπανανιές.

Την άλλη μέρα νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε για το Syri i Kalter ( Γαλάζιο μάτι) 15 Km. Είναι ένας προορισμός κάτι σαν τη Κλειτορία, μες στα πλατάνια και ένα τεράστιο κεφαλάρι νερού, όπου οι χρωματικές αποχρώσεις είναι το γαλάζιο και το τυρκουάζ. Υπάρχουν εγκαταστάσεις ξύλινων καταλυμάτων και εστίασης.

Γαλάζιο Μάτι

 

Αργυρόκαστρο

Αργυρόκαστρο

Δεν σταθήκαμε πάρα πολύ εδώ για να μη χάσουμε χρόνο για το Αργυρόκαστρο. Η διαδρομή φιδοσέρνεται σε ορεινούς όγκους, πότε καταπράσινους και πότε βραχώδεις. Τα εικονοστάσια στις άκρες των δρόμων πρόδιδαν την επικινδυνότητα. Στο Jerkucat (Γιοργουσάτι) κάναμε αριστερά και επιτέλους πατήσαμε έναν αξιοπρεπή αυτοκινητόδρομο στην κοιλάδα του Δρίνου. Φτάσαμε στο Gjirokaster (Αργυρόκαστρο) μετά από 43 Km. Πόλη μουσείο. Η παλιά βέβαια. Η Unesco παρούσα και εδώ. Κάστρο επιβλητικό και ένας οικισμός που το περιβάλει κτισμένος όλος με πέτρα. Δεν είχα ξαναντικρύσει κάτι τέτοιο. Πολύωρη βόλτα στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, εικόνες εκπληκτικής ομορφιάς. Να πάτε.

Μετά από ένα τσιπουράκι σε μια καφετέρια που έβλεπες όλη την πόλη από ψηλά, ξεκινήσαμε για τα σύνορα. Άλλα 46 Km μέχρι τη Κακαβιά σε αρκετά καλό δρόμο και μετά ο δρόμος της επιστροφής για το Κλεινόν Άστυ. Αργά το ίδιο βράδυ μπήκαμε στην Αθήνα.


Σημαντικά :
1. Χάρτης από την Anavasi : Albanien (Reise Know How) 1: 220.000
2. To ΤοpoNavigator θα βοηθήσει πάρα πολύ ειδικά στα βασικά.
3. www.grandhotelsaranda.com
4. Mπορείτε να αποφύγετε τα δύσκολα και να επισκεφθείτε αυθημερόν από Ιωάννινα το Αργυρόκαστρο.

Τζανίνης Γιώργος

 

Χάρτης διαδρομής

 

 

Προβληματισμοί ...

Καιρός να αφήσουμε τους εγωισμούς και να κοιτάξουμε μόνο τους εαυτούς μας.

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account