Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Προορισμοί

  • Συνεργάτες και φίλοι του offroader μοιράζονται μαζί μας εμπειρίες από τα ταξίδια τους. Απολαύστε διαδρομές και πάρτε ιδέες...
  • 1

Κομοτηνή: Πεζοπόροι στην αρχαία Εγνατία με κινητό στο χέρι

-

    Πεζοπόροι επιλέγουν λάθος μονοπάτι και χάνονται στην διαδρομή που ακολουθούν.  Ήθελαν να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου και να νιώσουν τη μαγεία του περιβάλλοντος ακολουθώντας τα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.  Κινδυνεύουν;

    Θα καταφέρουν να βρουν ξανά την πορεία τους;  Σίγουρα ναι!

    Προγραμματιστές αποτύπωσαν με τον καλύτερο τρόπο τη μεγαλύτερη συνεχόμενη πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα, συνολικού μήκους 437,75 χλμ και την καταχώρησαν σε εφαρμογή για κινητά και tablet.  Έτσι, είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο, ακόμη και για τους ... απρόσεχτους περιπατητές μας, που στο κείμενό μας μπορεί να είναι ένα υποτιθέμενο σενάριο, αλλά θα μπορούσε σίγουρα να είναι πραγματικότητα.

    Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, τον κ. Μιχάλη Αμοιρίδη η ηλεκτρονική διαδρομή που βρίσκεται στο ηλεκτρονικό κατάστημα της google ξεκινάει από το Οφρύνιο Καβάλας και καταλήγει στις Φέρες του Έβρου, ενώ αποτελείται από 13 επιμέρους περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των πεζοπόρων, από αρχάριους,όσο και πολύ έμπειρους.

    «Είναι σημαντικό γιατί για πρώτη φορά στα ηλεκτρονικά χρονικά καταγράφεται μια θεματική, πεζοπορική διαδρομή η οποία δίνεται για χρήση και καθοδήγηση στους ανθρώπους, που θα ήθελαν να την περπατήσουν.»

    Τα 437 χιλιόμετρα συνεχούς διαδρομής αποτελούν το κομμάτι της αρχαίας Εγνατίας οδού, που βρίσκεται εντός της ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.  Το ενδιαφέρον, παρότι δεν έχει υπάρξει διαφήμιση αυτής της εφαρμογής είναι μεγάλο, κυρίως από πεζοπόρους της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

    « Η εφαρμογή περιλαμβάνει απεικόνιση των σημείων ενδιαφέροντος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, σε προεγκατεστημένους χάρτες (offline maps) και μετά την φόρτωση από το χρήστη στη συσκευή του μπορεί να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να απαιτείται η χρήση Internet ή δεδομένων, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την κίνηση σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα.» εξηγεί ο κος Αμοιρίδης σημειώνοντας ότι η εφαρμογή προσφέρει στοιχεία για το ποια διαδρομή πρέπει να ακολουθήσει ο περιπατητής βήμα – βήμα, αλλά και το τι υπάρχει στη γύρω περιοχή, μικρές στάσεις για νερό, φαγητό, διανυκτέρευση.

    «Στον χρήστη εμφανίζεται ο προεγκατεστημένος χάρτης και κάνοντας χρήση του GPS εμφανίζονται τα μονοπάτια που έχουν αποτυπωθεί σε όλη την περιοχή, καθώς και το ακριβές σημείο πού βρίσκεται ο χρήστης.

    Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει ποιο μονοπάτι θα απεικονιστεί και αν θέλει να το ακολουθήσει.  Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να περπατήσει σε κάποιο μονοπάτι, τότε στην οθόνη εμφανίζονται λεπτομερείς οδηγίες πλοήγησης που τον καθοδηγούν βήμα προς βήμα, ώστε να ακολουθήσει με ακρίβεια το μονοπάτι.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σε κάθε μονοπάτι, εμφανίζονται σημεία ενδιαφέροντος που έχουν αποτυπωθεί (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία της φύσης, θρησκευτικά μνημεία, αξιοθέατα, θέσεις θέας κλπ), με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες οι οποίες εμφανίζονται στην οθόνη κατόπιν επιλογής του χρήστη.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Αμοιρίδης.

-

    Η Via Egnatia αποκτά τους δικούς της φίλους

    Τέτοιες ιστορικές θεματικές διαδρομές υπάρχουν σε άλλες χώρες. Τώρα, όμως, η Via Egnatia αποκτά τους δικούς της φίλους και διεκδικεί μερίδιο στην ζήτηση που γνωρίζουν άλλα πεζοπορικά μονοπάτια.  «Για πρώτη φορά γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής συνολικά στο χώρο» δηλώνει ο κος Αμοιρίδης προτρέποντας και οι όμορες περιφέρειας να κάνουν κάτι αντίστοιχο.  «Βρήκαμε ένα στοιχείο που μπορεί να γοητεύσει επισκέπτες από το εξωτερικό, την καταγράψαμε ακολουθώντας τη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού και περιμένουμε τα αποτελέσματα.»

    Η εφαρμογή βρίσκεται στο play store της Google, είναι συμβατή για κινητά – tablet με λειτουργικό σύστημα android και μπορεί να την αναζητήσει κάποιος με το όνομα της : Via Egnatia Hiking ή στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.emtgreece.viaegnatiahiking

    «Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος βέβαια εξαρτάται από την συντήρηση-αναβάθμιση της εφαρμογής, τη σωστή και συνολική προβολή σε βάθος χρόνου.   Χρειάζεται να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να γίνει ακόμη πιο αξιόπιστη, εύχρηστη και φιλική προς το χρήστη κάτι το οποίο είναι κανόνας για όλες τις εφαρμογές» τονίζει ο κος Αμοιρίδης, όχι άδικα, καθώς πολλά ξεκίνησαν με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά στην πορεία ατόνησαν.  Στόχος ο εναλλακτικός τουρισμός να αρχίσει να αναπτύσσεται πιο έντονα και στη δική μας την περιοχή.

Πηγή: ert.gr

 

Προβληματισμοί ...

Γιατί λέγονται πολύ-θρόνες αφού κάθεται μόνο ένας;

κάποιος είπε
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account