Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
offroader

Προορισμοί

  • Συνεργάτες και φίλοι του offroader μοιράζονται μαζί μας εμπειρίες από τα ταξίδια τους. Απολαύστε διαδρομές και πάρτε ιδέες...
  • 1

Οδοιπορικό στον Παλαιό Παντελεήμονα...

altΨάχνοντας για ένα ήσυχο μέρος για ξεκούραση, έπεσα πάνω στο χωριό Παλαιός Παντελεήμονας νότια της Πιερίας, 400 χλμ απόσταση από την Αθήνα, πολύ κοντά στην εθνική οδό, μόλις 3,5χλμ. Οι πρώτες φωτογραφίες που είδα του χωριού με εντυπωσίασαν, το έψαξα λίγο περισσότερο και την επομένη, χωρίς πολλή σκέψη βρεθήκαμε εκεί.

 

 

 

altaltΈχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όχι βέβαια πως χρειάζεται ο δικός τους χαρακτηρισμός) ο πιο παραδοσιακός οικισμός στην Ελλάδα. O παραδοσιακός οικισμός του Π. Παντελεήμονα Πιερίας βρίσκεται στις παρυφές του Κάτω Ολύμπου στο Ανατολικό του τμήμα, σε υψόμετρο 650m και σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα (4km). Δεν έχει μόνιμους κατοίκους και αποτελεί οικισμό δεύτερης κατοικίας αλλά και χώρο αναψυχής και τουριστικών δραστηριοτήτων. Ένα σύνολο από πέτρινα κυβόσχημα σπίτια σκαρφαλωμένα στις απότομες πλαγιές που αγναντεύουν τις κορυφές του Ολύμπου και την θάλασσα του Αιγαίου.altaltΤα λόγια είναι φτωχά μπροστά στην ομορφιά που αντικρίσαμε. Τα σπίτια φτιαγμένα όλα από πέτρα, παντού κεραμοσκεπες και τα χελιδόνια αμέτρητα να έχουν φτιάξει τις φωλιές τους. Καλντερίμια διασχίζουν το χωριό με την χαρακτηριστική πέτρα στολισμένη πάνω τους. Οι Ξενώνες παραδοσιακοί, με υπέροχους κήπους και εκπληκτική θέα τα μπαλκόνια, προς το Αιγαίο και προς τον Όλυμπο. Οι κάτοικοι φιλόξενοι με ένα χαμόγελο στα χείλη και με μια γλυκιά καλημέρα.


altaltΗ πλατεία του χωριού, θα έπρεπε να χαρακτηριστεί μια μεγάλη αυλή η οποία στεγάζει την εκκλησία του Αγιου Παντελεήμονα, ανοικτή μέρα-νύχτα, το παλαιό σχολείο, διαμορφωμένο σε ξενώνα και σε παραδοσιακό καφενέ, στο οποίο μπορείς να γευτείς παραδοσιακές πίτες κ γλυκά. Εντυπωσιαστήκαμε από το παλιό καφενέ του χωριού που πρόκειται για ένα δίπατο σπίτι. Μέσα του υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα άξια θαυμασμού και το δουλεύει μια κοπελιά η οποία το έχει διακοσμήσει με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι. Σε αυτό γευτήκαμε την τοπική "πατσαβουρόπιτα" όπως και το "μυρμηγκάτο". Τα γλυκά της Φωφώς. Ο ουρανίσκος σας θα λυτρωθεί και θα ξεχάσετε κάθε διάθεση για δίαιτα γεύοντάς τες. Στα altaltτρία βήματα ξεκινούν οι τρεις ταβέρνες από τις επτά ταβέρνες του χωριού οι οποίες ενώνονται άκουσον, άκουσον με μικρά ξύλινα μπαλκονάκια. Να σας μιλήσω για φαγητά? Για κρέατα? Για τυριά? Για σέρβις? Για επιδόρπιο προσφορά των ταβερνών μετά τα φαγητό? Η μήπως για τις εκπληκτικές τιμές? Όλη αυτή η μεγάλη αυλή φίλοι μου σκεπάζεται από ένα τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο και από πολλές πυκνές κληματαριές. Τον ουρανό? Ναι, τον βλέπεις μέσα από τις τρυπίτσες που επιτρέπουν να περάσει τα φυλλώματα των δέντρων.


altaltΘεωρώ σωστό να αναφερθώ και σε αυτό πολλές φορές ταλαιπωρεί τα αυτιά μας. Για την μουσική. Οι ήχοι προσπαθούν να συναγωνιστούν την ομορφιά του τοπίου. Σιγανή σε ένταση, ακούσματα ελληνικών και ξένων μελωδιών. Εξάλλου πως θα μπορούσε η μουσική να ήταν δυνατά και να μην ακούς το κελάρυσμα της πηγής που βρίσκετε στο κέντρο της πλατείας.


altaltΈνας γοητευτικός προορισμός. Απέραντο γαλάζιο, απέραντο πράσινο. Εκπληκτικές παραλίες, όλες οργανωμένες, με μπλε σημαία όλες και τόσο κοντά από το χωριό. Εκπληκτική και η διαδρομή στη θέση "ΚΑΤΗΣ", σε απόσταση 12 χλμ από το χωριό, μια διαδρομή απείρου κάλους μέσα σε ένα αισθητικό πυκνό δάσος από οξιές, καστανιές, βελανιδιές και έλατα.


51.jpg - 16.91 KbaltΣεργιανίσαμε στους κοντινούς παραδοσιακούς οικισμούς των Παλαιών Πόρων και της Παλαιάς Σκοτίνας με την εκπληκτική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και τον τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο με την μεγαλύτερη "κουφάλα" που έχουμε δει. Κλείσαμε το οδοιπορικό μας με την επίσκεψη στη θέση "Πριόνια" στον Όλυμπο, απόσταση 25 χλμ από το χωριό. Μια "θέση" με ποτάμι, καταρράχτες αλλά και με ένα ταβερνείο όπου οι μπύρες παγώνουν από το νερό της πηγής. Σε αυτή τη διαδρομή συναντήσαμε την παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου, την οποία είχε κτίσει μόνος του και θαυμάσαμε την τεχνοτροπία κατασκευής του. Βρίσκεται σε στάδιο αναπαλαίωσης...

Φωτογραφικό οδοιπορικό...εδώ

Προβληματισμοί ...

Η μνήμη κοιτάζει πάντα πίσω, ενώ η φαντασία κοιτάει πάντα μπροστά.

Ουμπέρτο Έκο
Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account